2009. június 19., péntek

Forrszemek újra, alkatrészrajz, lábkiosztás

Ma csak úgy próbálkoztam ezzel-azzal, és végül egy kis kerülővel ugyan de viszonylag könnyű egyszerre megváltoztatni az összes forrszem méretét. Ez volt számomra most a legfontosabb mert az alaphelyzettel nem tudnék mit kezdeni, olyan pici hogy kifúrni sem tudnám. Egyet ki kell jelölni, majd a "Find similar objects..." menüpontot választani, ezután egy jó nagy dialógusban sokféleképpen paraméterezve de végülis könnyedén kijelölhetjük az összes, vagy péládul csak a DIP tokozású, vagy csak az ellenállások forrszemeit, és a következő lépésben ezek bármely paraméterét egyszerre tudjuk szerkeszteni úgy, hogy közben még látjuk is. Ez a probléma meg is oldódott ezzel. Sok esetben lehet használni a Find similar objects parancsot, és a kapcsolási rajzon is hasonlóképpen változtathatunk egyszerre több alkatrész tetszőleges tulajdonságain. Több elemet ugyan kiszelektálhatunk, de nem tudjuk a szelekció elemeit változtazni egyszerre más módszerrel, ezért kell az egyszerre változtatandó elemeket a Find similar... parancsal kijelölni.

Bepróbálkoztam saját alkatrészrajz/footprint páros létrehozásával is. Sajnos a kapcsolási rajzról nem lehet (mégsem) az alkatrészrajzba elemet másolni pedig ez logikus lenne. Ki kell nyitni egy kész library-t (lehetőleg azt, amiben van valami hasonló alkatrész) és abból lehet csak vágólapon másolni. Az rendben is van így, mert totál nem világosak a méretarányok a szerkesztőképernyőn, de egy ellenállás rajza például már kiindulási pont lehet, ha más miatt nem ezért érdemes másolgatni. Ez a szerkesztőképernyő igen távol áll egy barátságos grafikai program lehetőségeitől, de legalább a CorelDraw-hoz hasonlíthatna legalább elviekben :). De nem hasonlít.

A footprint-et viszont nem sikerült átmásolni a külön emiatt kinyitott footprint library-ból egy üresbe (amit hozzá akartam kötni az új alkatrészrajzhoz), állandóan az alkatrészrajzot hozta át oda is footprint-ként. Ezt majd azért még otthon is kipróbálom mert lehet itt rossz a rendszer és valami gond lehet a vágólappal mert ez így igen gagyi dolog és ekkora hiba nem lehet egy ilyen programban. Ennek ellenére ha megfelelően rányagyítunk a footprint szerkesztőre, megjelennek a vonalak, és látható méretűek lesznek a lerakott forrszemek is, innentől pedig vannak legalább arányaink. Majd valahogy kitalálom egy beosztás itt valójában mekkora méret és mitől függ a munkaterület mérete mert az az alktrészrajz-szerkesztőben és a footprint-szerkesztőben is brutálisan nagy.

Innentől elvileg ha megveszem az alkatrészeket és megnézem a lábtávolságokat, nincs akadálya hogy:
- Szerkesszek egy rendes potmétert (mert a gain állítót, ami eddig trimmer volt, és a hangerőállítót rászerkesztem a panelre, mert ezek az előlapon lesznek)
- Készítsek rendes nagyméretű csavarozható csatlakozást a tápnak és a ki-be -meneteknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése