2012. augusztus 27., hétfő

PWM erősítő I. - A PWM modulátor áramkör 3

Nem voltam elégedett a korábbi esetekben a komparátor előtti háromszögjellel, mert kétségtelen hogy vannak benne olyan hibák, amelyek hatással vannak a visszaalakított kimenő jelre is. Ettől függetlenül egy kis alakítás sokat javított a helyzeten, amivel akár elégedett is lehetnék. A háromszögjel mégsem volt tökéletes, kipróbáltam ezért egy más jellegű kapcsolást.

Az új áramkör nagyon egyszerű, sima CMOS oszcillátor, egy olyan stabil fajta ami kibír igen kis kapacitásokat is stabil működés mellett. Az áramkör amilyen egyszerű olyan szép kimeneti jeleket produkál, a frekvenciáját igen könnyű szabályozni, a kitöltési tényezője mindig 50%, 15V is lehet a négyszögjel ha kell amiben bőven van tartalék. A frekvenciája messze átlépheti a 10MHz-es is akár.

 A piros a CMOS áramkör négyszögjele, a zöld a háromszögjel.

 A háromszögjel (és a négyszögjel is) minden szempontból szebb mint az analóg áramkör esetében.

Az áramkör maga ennyire egyszerű, a két ellenállás között 10X legyen a különbség, a kondenzátor egészen kis érték is lehet ha kell. Jelenleg a frekvencia 260 kHz, nem ingadozik, teljesen stabil.

Ez a fenti ideális állapot sajnos csak addig tart, amíg az egyszerű áramkör háromszög jelét rá nem kötjük a komparátorra, ekkor a helyzet sokkal rosszabb lesz mint az analóg áramkör esetében volt:

 a négyszögjel stabil marad, de a háromszögjel használhatatlanná romlik, ha rákapcsoljuk a komparátorra a szimulátorban.

 A használhatatlanná vált háromszögjel közelről.

Pedig nem történt más csak annyi, hogy az oszcillátort rákötöttem a komparátorra.

A fenti problémát rövid bénázás után sikerült megoldani, amit lehet hogy a paraméterek állítgatásával is ki lehetett volna küszöbölni. Nekem fura hogy így állt vissza a rend, de visszaállt és az a lényeg:



Az áramkörön annyi módosítás történt, hogy külön DC feszültségforrást kapott a komparátor. A nagyon kellemetlen a problémában az, hogyha külön feszültségforrást is kap az alkatrész, de a közös nullát használjuk, akkor sem lesz jó:

Nem sokáig örülhettem. A külön tápforrással az egész áramkör nem működött, külön megvolt háromszög négyszög és szinusz jelem, de a komparátor így nem működött. Ha összekötöttem a nullákat, akkor pedig újra szétesett a háromszögjel ez a megoldás tehát az egészre nem alkalmazható:


Egyelőre sajnos erre nem tudtam megoldást találni a szimulátorban, de kíváncsi lennék a valóságban is ennyire rossz lenne a helyzet. Érdekes, mert a tápegység nincs benne a szimulációban, és az illetve annak bekötése befolyásolhatja egy ilyen áramkör végeredményét. A szimuláció mindenképpen használhatatlan, pedig az eredeti háromszögjel az oszcillátor résszel sokkal egyszerűbb és jobb mint az analóg kísérelteim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése