2011. december 12., hétfő

TDA7293 / TDA7294 Bridge/Paralel modulrendszerben

Pár hetet kihagytam mert más dolgom volt, és az egyik legegyszerűbbnek tűnő tervvel is több napot foglalkoztam. Valamikor régen láttam egy modulos TDA 7293-as panelt, aminél a panel azonos volt, de mindhárom módban lehetett használni:
  • Egyedi erősítőként 1 IC-vel
  • Hídbakapcsolt erősítőként 2 db panelt
  • Párhuzamosan kapcsolt erősítőként 2 db panelt
  • Kombinálva a híd és párhuzamos kapcsolást 4 db panellel
  • Párhuzamosan nem csak 1, hanem 2 panelt hozzákapcsolni az ágakhoz
Nagyjából ezt akartam megoldani úgy, hogy a különálló paneleket nem össze kell kötözgetni, hanem össze kell csatlakoztatni tüskés csatlakozósorral. Sokáig vacakoltam azon, hogy egyféle panellel megoldható-e a 3 üzemmód, de végülis nem sikerült. Emiatt 3 panel született a 3 üzemmódra, és egy 4. a hangszóróvédelemnek.

Az IC datasheet-jén mind a 3 kapcsolás benne van. Azt kell tudni, hogy a 7294-et nem lehet párhuzamosan használni, de hídban igen. A 7294-nek két változata van, az egyik kb 400Ft, és 60W körül tud leadni max 80V (+-40V) tápfeszültség mellett. A másik a 7294S, ami 120V tápfeszültséget is elvisel terhelés nélkül, terheléssel max. +-47-et, de kb 3000 Ft. Végül van a 7293, ami tudja a párhuzamos kapcsolást, van clipping LED kimenete, és +-50V feszültségen tud kb 70-75W-ot. a lehetséges tápfeszültség más lehet single, párhuzamos, és híd kapcsolásban.

A TDA lehetséges teljesítményei így alakulnak hídkapcsolásban:


A V a tápfeszültség, az 1-es 1 db IC párhuzamosan áganként, a 2-es 2 db IC párhuzamosan áganként, a jelzés nélkül pedig nincs párhuzamos kapcsolás. Ez persze nem igaz, de kiindulásnak jó.

Teljesítmények single kapcsolásban:

A V a tápfeszültség, az 1-es 1 db IC párhuzamosan, a 2-es 2 db IC párhuzamosan, jelzés nélkül nincs párhuzamos kapcsolás. Mint látható single kapcsolásban nagyobb lehet egy kicsit a tápfeszültség. Párhuzamos kapcsolást csak 7293-al lehet megvalósítani.

Ezt a kapcsolást igen sok hangszererősítő használja, és nekem is van már egy ami igen régóta remekül működik gitár és ének hangosításra. A gyári erősítők közül a Carlsbro GLX100, Marshall MG, Marshall Mode Four ezt használja, de mind túloz a kivehető teljesítmény tekintetében. A mostani áramköröm tehát egy régen bevált hangszererősítő új változata, mindenképpen ki fogom próbálni a jövő évben és átalakítom a meglévő cuccomat erre.

A 4 áramkör egymásba dugdosható, de nem derékszögben mint eddig, hanem a panelek oldalán vannak tüskés csatlakozók. Ezekből lehet felépíteni akár stereo sima, stereo hidalt, és stereo híd+párhuzamos kapcsolást.

Az első és legfontosabb modul a főáramkör, ami önmagában is működik, kb 70-45W, kisebb hangszerkombónak igen jó. Ez van pl a Carsbro GLX 100-ban, egy jó 8 ohmos Eminence gitárhangszóróval több mint tökéletes megoldás klubok és próbatermek szintjére.



Ennek a paneljén két 15 lábú "female" csatlakozósor van:


A jobboldali Conn2-esbe lehet csatlakoztatni egy másik panelt, amivel hídba vagy párhuzamosan tud kapcsolódni. Ha elég ez az egy áramkör kb 75W-hoz, akkor ugyancsak a Conn2-be lehet csatlakoztatni a hangszóróvédelmet, de ez nem kötelező, enélkül is működik a dolog. A másik oldalon azért van hasonló csatlakozó (Conn4) mert ezzel lehet megoldani a stereo áramkört úgy, hogy ezt csatoljuk a hangszóróvédelem másik oldalára. Tehát pl egy legegyszerűbb stereo áramkör: Ez a panel, a Conn2-be csatlakozik a hangszóróvédelem, és és a hangszóróvédelem másik oldalára ugyan ez a panel a Conn4-en keresztül. A hangszóróvédelem mind a két csatornád védeni fogja. Ezen az első panelen Conn5 a stereo bemenet, a másik csatorna át van vezetve a hangszóróvédelmen keresztül a másik ág első ugyanilyen paneljébe. A kimenet (Conn6) viszont nem stereo, hanem egy csatornás, vagy single/párhuzamos hangszórókimenetként használható az Out+ és a GND között, vagy híd/híd+párhuzamos kimenetként az Out+ és Out- csatlakozók között.

Ez a panel ugyancsak a Conn2 irányában bővíthető híd vagy párhuzamos kapcsolásban. A hídkapcsolás terve és penelje:





Ennek a penelnek a Conn4-es csatlakozója illeszkedik az első panel Conn2-es csatlakozójába a hídkapcsolás miatt. ennek is van egy "Female" csatlakozója, ebbe vagy a hagszóróvédelmet (ha ennyi elég, kb 150W, 8 Ohmon, 4 Ohmon ez nem terhelhető) vagy a párhuzamos kapcsolás áramkörét lehet illeszteni.

Amennyiben párhuzamos kapcsolással folytatnánk az első panelt, úgy kell a 3. terv is:


A párhuzamos panel:


Ez az áramkör a legegyszerűbb, hiszen itt az erősítő rész ki van kapcsolva, csak a végfetek működnek, amiket a master IC Buffer Drivel lába vezérel. Ezt az áramkört a Conn1-es csatlakozóval vagy a legelső modul Conn2-jére, vagy a bridge modul Conn5-ére kell csatlakoztatni. De ha a bridge modulra csatlakozunk egy párhuzamos modullal, kell egy párhuzamos modul az első panelre is. A párhuzamos Conn2-es csatlakozójára vagy semmit, vagy a hangszóróvédelmet lehet csatolni, és annak másik végén újrakezdve az egészet lehet a stereo áramkört kialakítani. Van még egy lehetőség amit még sosem láttam és nem is próbáltam, hogy egy ilyen eleve párhuzamos modulra még egy párhuzamos modult csatlakoztassunk, így nem 1, hanem 2 IC működik párhuzamosan egy single vagy egy híd kapcsolás részeként.

A párhuzamos kapcsolással kapcsolatban született egy fontos post egy kicsit később.

A hangszóróvédelem:


És a panelje:


Későbbi post fejlettebb hangszóróvédelemről.

Legyen itt pár példa hogyan lehet egymáshoz csatlakoztatni a fenti modulokat úgy, hogy mindig balról jobbra haladunk az "építkezéssel". Az 1-es modul mindig a legelső kiinduló áramkör, a 2-es modul a hídkapcsolás áramköre, a 3-as pedig a párhuzamos kapcsolásé:

Sima mono kapcsolás (kb 75W 4 Ohmon, gyári készülékeken 100, 8 Ohmon a fele):
  1. 1 db 1-es modul
  2. Hangszóróvédelem

Sima stereo kapcsolás (2x 75W, gyári cuccokon 2x100 4 ohmon, 8 ohmon a fele):

  1. 1-es modul
  2. Hangszóróvédelem
  3. 1-es modul

Hídkapcsolás monoban (csak 8 Ohm, kb 150W, gyári cuccokon 200-300W):

  1. 1-es modul
  2. 2-es modul
  3. Hangszóróvédelem

Hídkapcsolás stereoban (csak 8 ohmon 2x150W, gyári cuccokon 2x200-300W)

  1. 1-es modul
  2. 2-es modul
  3. Hangszóróvédelem
  4. 1-es modul
  5. 2-es modul

Párhuzamos kapcsolás monoban (4 Ohm-nál kisebb is lehet, 4 ohmon kb 75W):

  1. 1-es modul
  2. 3-as modul
  3. hangszóróvédelem

Párhuzamos kapcsolás stereoban:

  1. 1-es modul
  2. 3-as modul
  3. hangszóróvédelem
  4. 1-es modul
  5. 3-as modul

Híd+párhuzamos kapcsolás monoban (4 ohmon kb 300W, 8 Ohm-on a fele):

  1. 1-es modul
  2. 3-as modul
  3. 2-es modul
  4. 3-as modul
  5. Hangszóróvédelem

Híd+párhuzamos kapcsolás stereoban:

  1. 1-es modul
  2. 3-as modul
  3. 2-es modul
  4. 3-as modul
  5. Hangszóróvédelem
  6. 1-es modul
  7. 3-as modul
  8. 2-es modul
  9. 3-as modul

Elvileg van arra is lehetőség, hogy a párhuzamos modulra még 1 párhuzamos modult kapcsoljunk, így csökkentve tovább a lehetséges terhelést akár 4 Ohm alá is, vagy hídban 4 Ohm-ra.

Lehet tehát egy ilyet is:

  1. 1-es modul
  2. 3-as modul párhuzamos
  3. 3-as modul párhuzamos
  4. 2-es modul bridge
  5. 3-as modul párhuzamos
  6. 3-as modul párhuzamos

.... és ez megismételhető a hangszóróvédelem másik oldalától kiindulva ha stereo áramkör kell.

Ennek a modulrendszernek az az előnye, hogy 1 db panellel igen nehezen összerakható, nagyméretű panelt kéne csinálni stereo-hidalt-párhuzamos kapcsoláshoz. Ez már összesen 8 IC-t tartalmaz, de egy stereo-híd-2párhuzamos már 12 db-ot. Ezek a modulok egyszerűek, és egymásba lehet őket építeni az oldalakon lévő csatlakozósorok segítségével.

PDF kézikönyv példákkal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése