2012. július 14., szombat

Alkatrészeire szedtem a korábbi erősítőt

Nagyon sokáig jól működő zenekari erősítőmet szedtem szét a napokban. A korábbi verzió továbbfejlesztése lesz a mostani, újabb cucc. Amit eddig használtam, majdnem 10 évig hibátlanul működött. Egyben volt stereo gitár és ének erősítő, 2 db rack dobozban. Az ének végfok később került bele a nagyobbik rack-ba. Eredetileg így nézett ki a cucc:

A tápegység:

Ez volt a tápegység, egy külön alacsonyabb rack-ben. Hűtőbordára szerelt 10A-es greatz, 1200VA toroid, lágyindító, tápegységek kis és nagyteljesítményű áramköröknek, elég rendesen túlméretezve minden, de én azt szeretem, mert úgy üzembiztos. A hátulján vannak a kimenetek, egy speakon a végfoknak, egy 5 pólusú csatlakozó pedig a többinek. 4 db speakon aljzat azért van még, hogy a végfok tápfeszültségét lehessen állítgatni, illetve itt a legelső egy teszt célokat szolgáló +/- 15V-os feszültség, ami beszerelés utáni első élesztés célját szolgálja. A toroidon 4x10, 4x15, 2x15, 1x18V-os feszültségek voltak, így mindenre alkalmas a trafó maga.

Ezt a tápot építettem át egy az egyben az új erősítő dobozába, kihagyva azt a lehetőséget, hogy változtatni tudjam a végfok tápfeszültségét, mert azt végül nem használtam semmire:


Az új tápegység végfoknak szánt feszültségei szintén egy 4 érintkezős speakon aljzattal csatlakoznak a fenti dobozhoz, ahol majd az áramkörök lesznek. A kisebb teljesítményű áramköröknek az 5 pólusú csatlakozón keresztül jut majd +/- 15V-os feszültség. A táp tehát lényegében készen van, a felső részbe viszont másféle erősítőket szánok, lásd majd később. Ez az átépítés nem került semmibe, minden megvolt hozzá készen a régi erősítőben.

Az erősítő rész:

A végfok és előfok áramkörök egy másik rack dobozban voltak, hiszen a táp mellett más semmi nem fért volna el:

Ez a rack kb így nézett ki, később annyival bővült, hogy egy dupla méretű hűtőbordára rákerült még egy olyan erősítő ami középen van benne. Az erősítőnek volt relés védelme, egy jFET/IC előerősítő jobb oldalt fent, mellette egy 6 csatornás keverő nagyrészt az éneknek, végül baloldalt fent egy 10 csatornás hangszínállító RANE másolat, állandó jóságú.

Ezeket az áramköröket már nem akarom felhasználni, ezért ha kell valakinek írjon.

4x200W végfok panel hűtőbordával, ventilátoros hűtéssel:

A végfok maga 2 db stereo áramkör, csatornánként hídba kapcsolt TDA7294-es áramkörökkel. Nagyon megbízható, stabil áramkörök, UPC1237-es hangszóróvédelemmel, ami koppanásgátló is egyben.

A hangszínállító:

10 csatornás stereo RANE hangszínállító áramkör, aktív szűrős, állandó jóságú, ami azt jelenti hogy a csatornák nem húzzák el egymást. Elég "látványos" a hatása. Ha elfér, egymás mellé is lehet szerelni a potméteres paneleket, nekem nem fért el csak így.

A keverő:


Keverő áramkör 6 stereo bemenettel, minden bemeneten előerősítővel, gain és hangerőállítóval. 2 előfok jFET-es, 4 pedig IC-s. A jFET jobb gitárhoz, az IC-s pedig sokkal nagyobbat erősít, de mikrofonhoz még kevés.

Ezt szedtem tehát szét, hogy mit akarok a mostani tetejébe szerelni az a következő post lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése