2012. július 21., szombat

Analóg bemenetű TAS áramkörök?

Egy korábbi bejegyzésemben azon gondolkozom, mi legyen a készülő erősítőm tetejében. Az alja már kész, de az csupán a tápegység, ami egy erősítőnek a legfontosabb része. A tetejét ahol maga az erősítő lesz még ki kell találni.

A gitárerősítő rész maga stereo hídba kapcsolt TDA7293 lesz. Ezen tervek alapján akarom összerakni. Ez a hídba kapcsolt IC-s erősítő nekem multihoz már nagyon bevált. A 8 Ohmos gitárhangszórón így lesz kb 2x150W teljesítményem ami egy Eminence hangszóróhoz több mint elég.

A korábbi erősítőmben amit szétszedtem ugyan ez volt, de 2x, mert volt benne még egy stereo keverő amihez egy ugyan ilyen TDA hídalt áramkör csatlakozott. Ez jó is volt teljesen, próbaterembe, klubba, tornaterembe is bőven elég volt, és egyben elvitte a gitárt és az éneket, próbateremben még ráment a billentyű is.

Itt pl bőven elég volt ez a cucc, pedig ez egy tornaterem volt:



A gitárerősítő tehát TDA lesz az biztos, a fenti tervek szerint, ugyan az az áramkör ami eddig volt. De még bőven elférne bele kiegészítés éneknek, egy keverő mögé valami, vagy 2 hozzácsatolható kabinetnek. Már csak azért is mert a táp trafója 1200VA, és érdemes lenne kihasználni.

A TDA IC-s megoldás 8 Ohmra nagyon jó, de erre kisebb ellenállású hangszórót nem lehet kapcsolni. Lehetne használni a hidalt mellett párhuzamos kapcsolást a 7293-al, és akkor lehetne, de azt már túlzásnak tartom. Emiatt kezdettől fogva (és elsősorban a kipróbálás miatt) a Texas TAS áramköreiben gondolkozom. Van is jópár ilyen áramköröm, az 1x315W-os TAS5261-es, és a 2x200W-os TAS5162-es.

Ez egy 2x210W-os áramkör. Sajnos ez a kisebbik tokozású, van belőle egy nagyobb is.

Ez 1x315W, viszonylag nagy méretű tokban, de ez is elég kicsi, nehéz szerelni.

Nem a méretük miatt gondolok ezekre az áramkörökre, hanem mert elég sokat tudnak a teljesítményen kívül is, van bennük pl. védelem, nem tud tönkremenni sem az IC sem a hangszóró. Nem kell hozzájuk túl sok kiegészítő, elég jó a minőségük az adatlap szerint. A másik ok, hogy rendkívül jó a hatásfokuk, nem pazarlódik arra energia, hogy melegedjenek, így kicsi hűtőbordán is elférnek. A bevitt teljesítmény több mint 90%-a hasznossá válik, így nem kell neki nagy hűtés sem. A TDA IC hatásfoka jó ha 60%-os, majdnem a bevitt teljesítmény fele hővé alakul, nagy hűtőborda kell nekik ventilátorral.

Ezeket a TAS ic-ket mégis elsősorban DVD/házimozi kompakt hifi hangosításra ajánlja maga a gyártó. Ez elég gáz mert ezeknek nem sok közük van a rendes hangosításhoz. a másik hátrányuk hogy a névleges teljesítményt csak 2-3 Ohmos hangszórókon tudják leadni. Nézzük pl. a 315W-os IC adatlapját:

  • 315W 4 Ohmon
  • 220W 6 Ohmon
  • 125W 8 Ohmon
Ezzel tehát 8 Ohmon rosszabbul járnék, de 4 Ohmon (énekhez  vagy kiegészítő ládákhoz) már jobban.

A másik ami miatt idegenkedek ezektől az áramköröktől, hogy digitális a bemenetük. Két áramkör még mindenképpen kell elé: egy PWM modulátor és egy A/D konverter. Ezek az áramkörök 3.3V-ról működnek. Nagyon házimozi feeling, és nem igazán akarom. A másik lehetőség, hogy mivel maga a végfok IC eléggé tele van rakva védelemmel, lehetne elé csinálni egy analóg bemenetű PWM konvertert, ami nem is nagy ügy, cél IC is van hozzá ha kell.

A PWM modulátor:

Ez egy borzasztó pici áramkör, nagyon nincs kedven ekkora pontosságú panelt készíteni, és főleg nem forrasztani. 1 lába 0.2mm széles. A lábak középvonala közötti távolság 0.5mm. És ez elég még kell egy A/D konverter. Van belőle jó, de mégis macerás.

Most viszont megjelentek az analóg bemenetű digitális végfokok. Ezeknél meg lehet spórolni a pici PWM processzort, és az A/D konvertert is. Ezekből most elég nagy a választék, kétféle tokozással jönnek, egy 44 lábú DKD tokkal, ami pont olyan mint a fentebb mutatott nagyobbik TAS áramkör, és egy PHD tokkal, aminek 64 lába van és borzasztó pici. Ezt is házimozi célokra ajánlják. Ennek a legnagyobb teljesítményű verziója a TAS5630, ami 600W-os, és az azért nem semmi, még akkor sem ha házimozi célokra készül.

Ennek azért van pár előnye:
  • Nagyon jó a hatásfoka (85...93%) a nagy teljesítmény ellenére alig kell hűteni
  • Rögtön analóg bemenetei vannak, nem kell elé mini alkatrészeket rakni
  • Tele van IC és hangszóróvédelmi módszerekkel
 Viszont:

  • A 600W-ot 2 Ohmos hangfalon tudja leadni.  Éneknél elvileg nem gond, de azért mégis. 2 db 8 Ohmos hangszóróból csak 4 Ohmos hangládát lehet készíteni.
  • 4 Ohmon 300W, ami még mindig nem rossz.
  • 3 Ohmon 400W
  • 6 Ohmon 210W
  • 8 Ohmon 160W.
A fenti táblázat arra vonatkozik, ha nem klippel az erősítő. A fenti értékekkel annyira klippel, hogy 10% a torzítás. Ha ezt nem engedjük meg, akkor romlik a helyzet:

  • 4 Ohmon 240W. Ez majdnem annyi, mint a TDA 8 Ohmon (220W)
  • 6 Ohmon 160W
  • 8 Ohmon 125W
Ha lejjebb merészkedünk a hangszórókkal, akkor 1% torzítás mellett:
  • 3 Ohmon 310W
  • 2 Ohmon 480W
Szóval nem vagyok ettől sem elájulva, kérdés hogy szakmai kíváncsiságból és a hatalmas hatásfok miatt érdemes-e ilyen végfokban gondolkoznom nem-gitár céljára. Mindenképpen 4 Ohm vagy az alá kell szorítani a hangládát ezekhez, pl. 4 8 Ohmos hangszóró már lehet 2 Ohm a végén. Az talán érdekes lehet.

Nem tetszik ezekben az áramkörökben, hogy az előfokozatok 3.3V-ról mennek. Egy rendes előfok +/-15V-ról megy. Ezek persze digitálisak, és akár elég is lehet. A végfok maximális tápfeszültsége +50V. Sokkal jobban szeretem a szimmetrikus táppal működő áramköröket. +/-50V-al dupla teljesítményű lehet. Aztán ezeket nem lehet hídba kapcsolni,  mert eleve hídban adnak le akkora teljesítményt. Ha +/- 50V-al lennének egyenként ilyenek mint most, akkor talán hídba lehet őket kapcsolni, dupla teljesítményt adnának le dupla hangszóró impedancián, nem kéne 2 meg 3 Ohm-ra csökkenteni egy hangláda ellenállását.

Még nem döntöttem, gondolkozom mi legyen a végfok az új erősítőm tetejében:

1 megjegyzés:

  1. Azt ne akarja nekem senki bemesélni, hogy egy ilyen pici sz@r gyakorlatilag olyan torzítási paraméterrel rendelkezik mint egy diszkrét elemből felépített erősítő. A másik az, hogy a teljesítménye is jó nagy kamu, mert ha azokon a labakon átfolyna 400 meg 600W azonnal el is égne. A másik az hogy a tápja is egy jó nagy vicc, ugyanis a legerősebb TAS5630 +52.5V-ig hajtható. Ebből sosem fog leadni 60-70W/2Ω többet, 4-mon pedig 35-40W az amit az adatlap ír egy jó nagy hazugság. Egy 2Ω-mon 50W-ot tudo erősítőnek 1db tranzisztora magában 10X akkora, mint ez az icé magában. Ez gyakorlatilag az elektronikai vicc kategória. A másik dolog, hogy miért csak házimozik ( háziklozik ) végfoka-ként szolgál ez az ic? Azok maximum 60-100W telesitmény felvételűek, és van ebből a TAS hulladékból 6db benne, hogy-hogy kiszolgálja az a nyomorék kapcsitápja??? Miért nem ilyet szerelnek be a 2-300W-os PA végerősítők-be, ha ilyen jók ,olcsók, és erősek? Az adatlap bizonyára azért ir ilyen teljesítményeket, hogy a háziklozi tulajdonosa elhiggye, hogy tényleg igaz a ráírt érték. Én rendelkezek saját építésű TDA7294, eredeti Sanyo-s szintén épített STK496-090C végfokkal, ezzek lefüstülik fél hangerőn is a TAS-ok által hajtott háziklozis hangfalakat. Mindegy, hogy Samsung,Lg..stb, hiába írják rá, hogy a mellék hangszórók 140W subwwofer 190W repül rajtuk, mint a sóhaj. A TDA és STK végfokom is nagyobbat szól a TAS-os házikloziknál, vajon miért? Amikor először láttam ilyen TAS szemetet, azt hittem biztos valami processzor, ugyanis semmi olyan nem utal, hogy ez egy végfok lenne. Semmi értelme ilyet építeni!

    VálaszTörlés