2012. július 14., szombat

Mi legyen az új erősítőm tetejében?

Az új erősítőm építése évek óta halódik, de talán érthető, mert a réginek nem volt semmi baja, és van még mellette egy gyári Carlsbro GLX100-as erősítőm is, amiben Eminence hangszóró csere volt és emiatt a kelleténél sokkal hangosabb és jobban is szól mint az eredetivel, ami valami noname taiwani tányér volt.

A régi rackes erősítőm stereo volt, és meg kell mondjam, egy stereo cuccon a multi sokkal jobban szól mint egy csatornán. Tudom hogy gitáros körökben nem full csöves cuccot használni ciki, de nem igazán érdekel ki mit gondol erről. Én szeretem a multit, szívesen tekergetem, és ehhez stereo erősítő kell, mert az enyém még dual is, nem csak az effektek stereo-k benne. Emiatt eleve két hangszórósra terveztem a dobozt, ami régóta készen van és kb így néz ki:


Illetve mostmár kész vannak hozzá a fémdobozok is:

Hátulról pedig így néz ki:
Egyelőre középső széles léc nélkül hogy a hangszórókat majd bele tudjam szerelni.

A doboz aljába kerül a tápegység, tudom hogy ez nem így szokás, de felülre kell a hely, és az csak jó ha a trafó maga messze van az áramköröktől:

Amúgy a kombó doboza papírból is meg lett tervezve, a tervrajzok alapján egy profi asztalos készítette el, nem volt semmi gond a tervekkel:

Az alja tehát gyakorlatilag készen van, 2 vastag vezetékkel jut el a feszültség a felső dobozba:
Itt lesz +/- 40V a végfoknak, +/-18V az előfokoknak, +24V a LED-eknek és a reléknek, ventilátoroknak.

A fő kérdés az, hogy mi legyen felül.

Először is így, hogy a táp nem felül van, jó sok a hely. Mindenképpen akarok több bemenetet, gitároknak, mikrofonoknak, egyéb vonal szintű kíséreteknek. Ez el fog férni a fenti doboz egyik oldalán. A másik oldalába parametrikus hangszínt és kimeneteket akarok (vonali és fejhallgató kimeneteket). Emiatt nem akarom megtartani sem a korábbi keverőt, sem a RANE hangszínállítót, a parametrikus most jobban érdekel. A hangszínből nem akarok stereo-t, hanem két mono csatornát akarok, hogy másfélére lehessen állítani őket. Előerősítőnek gitárhoz a jFET előfok tökéletes, nagyon szerettem, mikrofonokhoz pedig az INA217-es áramkörömet fogom használni. Elképzelhető, hogy IC-s előfokot is teszek bele, a jFET-es csak 4x-es erősítésre képes, gitárhoz elég, de máshoz nem.

Fő kérdés hogy a végfok milyen legyen. Nem vagyok híve a csöveknek, így az nem lesz. Első körben PWM végfokot akartam, TAS áramkörrel:
Ez 1x350W ami több mint elég. Csak sajnos 8 ohmnál kisebb gitárhangszóró nincs, és 8 ohmon már csak 125W. Emiatt a gitárvégfok biztosan hídba kapcsolt TDA7293 lesz, mint ahogy eddig volt. Ezt az áramkört, igaz nem hídba kapcsolva, igen sok 75-100W körüli gitárerősítő használja, Marshall, Carsbro, stb... A Crate Powerblock pedig digitális PWM végfok. Lehet őket nem szeretni, de ez van. A TDA7293/7294 elvileg 220W 8 ohmon, +/- 40V tápfeszültséggel. Emellett szól az, hogy ez már többszörösen bevált, igen stabil jó kapcsolás, és nagy érzékenységű hangszóróval hangos is. Nem is fogok ekkora teljesítményű gitárhangszórót találni szinte sehol. A gitár részhez a hangszóró biztos hogy Eminence lesz. Tudom hogy a Celestion a divat, de nekem az Eminence sokkal modernebb hangot ad, és azt jobban szeretem. Mint ahogy nem szeretem a csöves erősítők torzítását sem, úgy a Celestionok magas zizegése sem tetszik. Eddig is Eminence-t használtam, az új erősítőben 12"-os lesz (a régiben 10"-os Eminence Beta volt), még nem döntöttem el melyik.

Mivel van benne hely bőven mindenre, akár dupla TDA hidas stereo végfok is elférne benne, és az 1200VA-es trafó is bőven elbírja, valószínű lesz benne még egy végfok kiegészítő ládákhoz vagy külön énekhez, ami akár másféle is lehet majd. Ez lehet TAS áramkör is, de ennek összerakása talán meghaladja a képességeimet. Nagyon picik az áramkörök, és PWM modulátor is kell hozzá, ami van ugyan, de az még kisebb, és nincs vele tapasztalatom.
Ezt tehát nagyon nehéz lenne összerakni, és a neten sincs elég információ erről a megoldásról, sokat kéne előtte kísérletezni. A pici áramkörök és pl. a PWM modulátor 3.3 V-os tápfeszültsége miatt az egészről olyan DVD lejátszó/házimozi érzésem van, amit persze nem akarok, mégiscsak gitárcucc lesz koncertre. A PWM modulátoroknak nincs analóg bemenetük, így alé még kéne A/D konverter, amit szintén nem akarok. A TAS5261 áramkör 1x50V-ról működik, és bár igen kényelmes mert tele van védelemmel, ez korlátozza a kimenő teljesítményét 8 Ohmon 125W-ra. A TDA +/- 40V-ja igazából 80 V, és azt még hídba lehet kapcsolni, így az 200-220W lehet. A TAS5261-et már nem lehet hidalni, mert belül hídban működik eleve, tehát ennél ez a 125W a vége. Ha lesz benne még 1 végfok a gitáron kívül, akkor azt még nem tudom milyen legyen. A kísérlet kedvéért talán kipróbálom a TAS áramköröket, 3 vagy 4 Ohmos hangfalakhoz nagyobb teljesítményt nyújtana mint a TDA amit hídba kapcsolva 8 Ohm alatt nem használhatok. Ez még nem dőlt el.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése